czwartek, 25 czerwca 2020

Pomysł na szybkie i smaczne śniadanie - zapiekane jajka

W weekendy często jadamy jajka na śniadanie - właśnie wtedy mamy więcej czasu i możemy zjeść z rodziną przy wspólnym stole. Zazwyczaj jest to jajecznica, jajka na miękko lub twardo - czy u Was jest tak samo? A może czas spróbować przygotować jajka w innej odsłonie? Co powiecie na jajka zapiekane (lecz żółtko nadal jest płynne) z pomidorami, serem i wędliną. W prawdzie nie widać tych składników, ale uwierzcie na słowo, że znajdują się pod jajkami 😌😁😎. Polecam na dobre rozpoczęcie dnia.

Składniki (na 2 porcje):

✔️ 2 jajka ( ja miałam jajka z dwoma żółtkami, ale normalnie dla jednej osoby daję 1 jajko)
✔️1 mała cebulka
✔️2 pomidory
✔️po dwa plasterki szynki (lub innej wędliny) na osobę
✔️ sól, pieprz, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki
✔️opcjonalnie żółty ser na wierzch

Przygotowanie:
➖ Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula będzie złota, dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, a po kilku minutach pokrojone pomidory (ja nie obieram ze skóry, ale możesz obrać).
➖ Smaż na małym ogniu ok. 5 min, aż pomidory odparują większość płynu. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
➖Niewielkie foremki do zapiekania posmaruj masłem, na dno obu foremek wyłóż farsz pomidorowy. Na to delikatnie wbij jajka. Postaraj się, aby żółtka nie pękły (jeśli się nie uda, to też nic się nie stanie).
➖Posyp jajka solą i pieprzem (jeśli chcesz możesz posypać też tartym, żółtym serem) i wstaw foremki na ok. 20 min do piekarnika. Obserwuj danie, wyjmij, gdy białka się zetną, a żółtko jeszcze będzie płynne. Podawaj od razu, posypane szczypiorkiem.


1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter